Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du olika exempel på hur fösrskolan arbetar med barnen under rubriken ”Matens mystierier”.

Här odlar fyraåringarna till sina egna måltider

Uppdaterad
Publicerad

Vid Barncompaniets förskola i Boden är det vardag sedan länge med hållbarnhetstänk och hemmaodling. Och förskolan har redan vunnit ett kommunpris för sina insatser samt uppmärksammats av Livsmedelsverket.

– Vi har ju jobbat med det här ganska länge och blivit uppmärksammade för det och nu hoppas vi att det här ska spridas i kommunen för vi vill ju inte att det här arbetet ska stanna vid oss, säger Åsa Rönnqvist som är biträdande förskolechef Barncompaniet.

Nyfikenhet

Vid Barncompaniets förskola i Boden är man inne på sitt andra år där man arbetar med att lära, utveckla och skapa nyfikenhet kring hållbar mat under rubriken ”Matens mysterier. Och det handlar bland annat om att barnen får undersöka själva hur odling går till, tillreda maten tillsammans med förskolans kockar och sen äta det man skapat tillsammans. Men det handlar också om att prata om vad som är mest hållbart, var maten kommer i från och hur man samtidigt bäst tar hand om djur och natur.

Vision att samarbeta med äldreboende

Förskolan väver in ”Matens mystierier” både när man har versamhet för barnen inomhus,  utomhus och vid idrottsaktiviteter.

– Nu har vi en vision att börja samarbeta med det äldreboende som finns här i närheten där barnen och de äldre kan odla tillsammans. Och kanske kan kommunen också börja ha odlingslådor i centrala Boden utställda som kommuninvånarna kan odla i tillsammans, säger Åsa Rönnqvist.

Men hur har ni tid att jobba så mycket med den här typen av frågor i dagens förskoleverksamhet?

– Vi tänker ju att barnen ska få jobba i meningsfulla sammanhang och i lång processer så därför jobbar vi alltid med en ämne under väldigt lång tid, oftast under ett år, så jag måste säga tiden är inget problem, säger Åsa Rönnqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer